Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nám realitní makléř neřekl

Využit nebo nevyužít služeb realitní kanceláře při koupi bytu? To je nyní otázka, kterou se s partnerem zabýváme po sobotní zkušenosti čím dál tím víc. Na internetu nebo od známých se sice můžete dozvědět spousty různých rad, osobních zkušeností, ať už těch dobrých nebo špatných, ale já si už skoro myslel, že nekorektní jednání je spíše standartem menších, méně známých kancelářích… Ale…

Naše sobotní zkušenost z prohlídky bytu byla následující. Realitní makléřka dorazila na sjednané místo včas, byla sympatická a během prohlídky bytu se snažila před majiteli vystupovat profesionálně – prohlídka bytu proběhla standardně, dozvěděli jsme se, co je v bytě nového, co by bylo třeba upravit atd.

Nicméně, vzhledem k tomu, že jsem věděl, do jakého bytového domu se jdeme podívat, prošel jsem si na katastru všechny bytové jednotky a poznačil všechny ty, kde bylo nějaké zástavní právo. A tak jsme čekali, kdy se o tom od makléřky dozvíme. 

Nebudu to déle natahovat – kdybych se vysloveně nezeptal na zástavní právo na byt, nedozvěděli bychom se, že majitelé mají blíže nespecifikovaný dluh, který bude prodejem vyrovnán. Ale samozřejmě jsme museli být předtím informování, že v úterý se jdou podívat na byt jedni zájemci již podruhé a tak nemáme moc času na rozhodování. A postup je přece jednoduchý – tradičně bychom měli složit rezervační poplatek ve výši skoro 110.000 Kč a následně se teprve začne vyřizovat samotný prodej (stačil jeden e-mail k tomu, abychom poplatek, resp. budoucí provizi RK snížili o 35.000 Kč a jsem si jistý, že by to šlo ještě níž).

Do tohoto bodu bychom byli ještě ochotni s RK, potažmo majiteli, dále jednat, jenže dalším hledáním na internetu jsme zjistili, že majitel má na bytě přihlášenou i svoji firmu (s.r.o.). Po zadání jeho jména do vyhledávače vyjeli další desítky odkazů na další, čím dál méně věrohodné podnikatelské aktivity (např. jakési SMS půjčky…). A protože jsme měli zájem o byt poblíž Brna – formálně je to město kousek od Brna, reálně je to taková větší vesnice – zavolali jsme pár známým a nechali si na majitele udělat ještě ústní referenci – od všech, nezávisle na sobě, jsme se dozvěděli, že je to více méně nejvíce nenáviděný občan města, který má finanční závazky na všechny strany… Ano, vlastně tohle je nepodložené, ale jak se říká, na každém šprochu…že.

Takže, abych to shrnul – kdybychom byli úplní idioti, dnes bysme zaplatili rezervační poplatek bez toho, aniž bychom si ověřili, kdo je prodávající, už pravděpodobně tento týden bychom chtěli od koupě odstoupit a své peníze bychom už nikdy neviděli (s RK mám písemně potvrzeno, že rezervační poplatek se vrací pouze v případě, když od prodeje odstoupí prodávající).

Bohužel (nebo bohudík) mám za sebou téměř osmiletou zkušenost s telemarketingem a vím, co to je chtít něco prodat, takže „tah na prodej“ paní makléřky u nás neměl moc šanci na úspěch. A vzhledem k tomu, jak jsem psal výše, že stačil jeden e-mail na snížení provize, je zcela bezpochyby, že žádní další vážní zájemci nejsou… Kdyby nás ovšem realitní makléřka s celou situací seznámila sama, jak s faktem zástavního práva, tak s tím, že majitel má na bytě přihlášenou firmu a ujistila nás, že ještě před zahájením prodeje ji samozřejmě přehlásí (přece jen, i jeho se týká povinnost změny zakladatelských smluv…), vrhalo by to jinou perspektivu na celou věc. Neříkám, že bychom se nakonec nerozhodli od koupě odstoupit tak jako tak, ale minimálně by její chování vzbudilo důvěru.

 A já se ptám – opravdu je tohle zcela normální a běžné, že na důležité informace není před složením rezervačního poplatku čas, pokud si je zcela konkrétně nevyžádáte? A existuje vůbec realitní kancelář, kde je možné uhradit provizi až po dokonaném prodeji nemovitosti?

Jestli máte nějaké své vlastní zkušenosti, prosím, diskuze je Vaše.

 

Autor: Petr Kopecký | pondělí 9.6.2014 10:30 | karma článku: 21,83 | přečteno: 2139x
  • Další články autora

Petr Kopecký

Když vaří chlap, část druhá

Trochu jsem si s názvem příspěvku „Když vaří chlap, část prvá“ zavařil. Musím totiž napsat část druhou. Naštěstí pár dalších zážitků při MÁLEM SMRTELNÉM vaření kolínek ještě mám. Jestli jste se dlouho nezasmáli, snad pomohu.

13.9.2016 v 19:44 | Karma: 16,15 | Přečteno: 400x | Diskuse| Osobní

Petr Kopecký

Dovolená bez ČECHŮ

Než budu pokračovat ve vyprávění mého příběhu, kdy vaření těstovin skončilo téměř mojí doživotní impotencí, dovolím si s Vámi podělit se o něco, co mě těší. Naše vzpomínky na dovolenou bez ČECHŮ.

11.9.2016 v 20:11 | Karma: 18,42 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Cestování

Petr Kopecký

Když vaří chlap, část prvá

Každý se někdy spálil. Slunce. Oheň. Žehlička. Vaření. Já se spálil jak na slunci, při žehlení, u ohně a naposledy i díky vaření. Ne, já se nespálil. Já jsem si TO spálil. TO, co obvykle žádný muž nechce vystavovat bolesti. Au.

11.9.2016 v 8:30 | Karma: 19,11 | Přečteno: 642x | Diskuse| Osobní

Petr Kopecký

41 neznámých

Včerejší tragédie boeingu na Ukrajině má 295 obětí z více jak 9 různých států. Nyní je známa národnost 254 pasažérů. Jak je ale možné, že u 41 lidí mají úřady otazník?

18.7.2014 v 10:16 | Karma: 19,19 | Přečteno: 721x | Ostatní

Petr Kopecký

Ne kvotám pro ženy ve vedení firem

Minulý týden přišlo ministerstvo práce a sociálních věcích vedené paní Marksovou-Tominovou opět s myšlenkou podpory zavedení kvót pro zastoupení žen ve vedeních obchodních společností. To je opravdu v moderní době potřeba?

23.6.2014 v 15:30 | Karma: 22,91 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1008x
Autora nenapadá nic, co by o sobě napsal. Až autora napadne, co by o sobě napsal, tak to autor udělá. Zatím to ale autora nenapadlo... Raději si přečtěte něco, co už autor publikoval. Po dvou letech opět usedl ke klávesnici.

Seznam rubrik